Начин на приготвяне
В леко затопленото прясно мляко се добавя 1 ч.л. захар, 1-2 с.л. брашно и се разтваря маята. Към киселото мляко се добавя содата и се изчаква да шупне.
Когато сместа с маята набъбне към нея се добавят киселото мляко със содата, солта, олиото, 1 яйце и 1 белтък (жълтъкът се оставя за намазване) и брашно колкото поеме.
Замесва се меко тесто и се оставя на топло да втаса. След това се накъсва на топчета. Всяко топче се разточва в елипсовидна форма, слага се сирене в него и се завива на кифличка.
Кифличките се нареждат в тава върху хартия за печене и пак се оставят на топло да втасат.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути, като преди това се намазват с разбит в малко прясно мляко жълтък.
Коментари