Начин на приготвяне
Маята се надробява на ситно в голяма купа. Наръсва се със захарта и щипка сол и се оставя да се втечни.
Брашното се пресява в купата, в която ще се меси. Маслото се разтопява. В средата се прави вдлъбнатина, в която се прибавя маслото, от което се отделят 3 с.л.
Маргаринът се стопява и се прибавя към брашното. Яйцата се разбъркват със солта на пяна и се прибавят към брашното.
Киселото мляко се разбърква със содата и се прибавя към брашното. Прибавя се маята. Омесва се тесто за лимецовия хляб, което се слага в намазана с мазнина в тава с капак.
Повърхността на домашната пита се намазва с половината от отделеното масло. Набожда се с вилица и се захлупва с капак. Ако няма капак, се завива с фолио.
Слага се в предварително загрята фурна на 160 градуса. Пече се под капак 20 мин., след което се намазва втори път с останалото масло.
Лимецовата пита със сода и мая се допича без капак 20 мин.
Готовата содена пита се изважда от фурната и се завива в кърпа да изпръхне.