Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лимецова пита със сода и мая

Лимецова пита със сода и мая

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6964k2k9
Лимецова пита със сода и мая
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Можем да ядем само домашна топла питка, сиренце и домашна лютеница - каквото и друго да ни предлагате, все ще го откажем"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 500 г
  • кисело мляко - 125 г
  • сода - 1/2 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • краве масло - 50 г
  • маргарин - 30 г
  • мая - 10 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се надробява на ситно в голяма купа. Наръсва се със захарта и щипка сол и се оставя да се втечни.

Брашното се пресява в купата, в която ще се меси. Маслото се разтопява. В средата се прави вдлъбнатина, в която се прибавя маслото, от което се отделят 3 с.л.

Маргаринът се стопява и се прибавя към брашното. Яйцата се разбъркват със солта на пяна и се прибавят към брашното.

Киселото мляко се разбърква със содата и се прибавя към брашното. Прибавя се маята. Омесва се тесто за лимецовия хляб, което се слага в намазана с мазнина в тава с капак.

Повърхността на домашната пита се намазва с половината от отделеното масло. Набожда се с вилица и се захлупва с капак. Ако няма капак, се завива с фолио.

Слага се в предварително загрята фурна на 160 градуса. Пече се под капак 20 мин., след което се намазва втори път с останалото масло.

Лимецовата пита със сода и мая се допича без капак 20 мин.

Готовата содена пита се изважда от фурната и се завива в кърпа да изпръхне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: