Начин на приготвяне
Към топлата вода добавяме маята, захарта и 2 с.л. от брашното. Оставяме настрани за 10 минути да шупне.
Пресяваме брашното в купа и добавяме солта. Правим в средата кладенче и в него изсипваме шупналата мая, олиото и содата, загасена в оцета. Разбъркваме и оставяме за 10 минути настрани.
След това омесваме хубаво до гладко, нелепнещо тесто, като при необходимост добавяме още брашно.
Покриваме тестото с фолио и го оставяме за 1 час да втаса.
Оформяме содената питка по следния начин:
Разделяме тестото на три части.
Разточваме двете части на еднакво големи кръгли кори.
Третата част разточваме на по-голяма кора. По желание тук можем да добавим любими подправки като шарена сол, чесън или друго. Навиваме я на руло и нарязваме на 10 еднакви малки рулца.
Поставяме едната кора в тефлонова тавичка и върху нея подреждаме рулцата.
Отгоре поставяме другата кора и подпъхваме хубаво, като се стремим да оформим кръгла питка.
Правим 2-3 разреза отгоре на хляба и го оставяме за 20 минути да втаса още малко.
Загряваме фурната на 180 градуса и печем нашата жътварска питка със сода и мая за около 25 минути до златисто, като проверяваме готовността със суха клечка. При печене питката се разпуква в горната част.
Поднасяме хляба със сода топъл.