Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Жътварска питка със сода и мая

Жътварска питка със сода и мая

Жътварска питка със сода и мая
Снимка: Кристиан Александров
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Кой може да устои на една топла питка?"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • вода - 450 мл топла
  • мая - 5 г
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • олио - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • оцет - 2 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към топлата вода добавяме маята, захарта и 2 с.л. от брашното. Оставяме настрани за 10 минути да шупне.

Пресяваме брашното в купа и добавяме солта. Правим в средата кладенче и в него изсипваме шупналата мая, олиото и содата, загасена в оцета. Разбъркваме и оставяме за 10 минути настрани.

След това омесваме хубаво до гладко, нелепнещо тесто, като при необходимост добавяме още брашно.

Покриваме тестото с фолио и го оставяме за 1 час да втаса.

Оформяме содената питка по следния начин:

Разделяме тестото на три части.

Разточваме двете части на еднакво големи кръгли кори.

Третата част разточваме на по-голяма кора. По желание тук можем да добавим любими подправки като шарена сол, чесън или друго. Навиваме я на руло и нарязваме на 10 еднакви малки рулца.

Поставяме едната кора в тефлонова тавичка и върху нея подреждаме рулцата.

Отгоре поставяме другата кора и подпъхваме хубаво, като се стремим да оформим кръгла питка.

Правим 2-3 разреза отгоре на хляба и го оставяме за 20 минути да втаса още малко.

Загряваме фурната на 180 градуса и печем нашата жътварска питка със сода и мая за около 25 минути до златисто, като проверяваме готовността със суха клечка. При печене питката се разпуква в горната част.

Поднасяме хляба със сода топъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: