Начин на приготвяне
Тиквата се обелва и почиства от семките. Нарязва се на еднакви парчета. В малка тенджера се слага заедно с водата и 2 с.л. от захарта.
Оставя се да се задуши на слаб огън докато омекне (около 20 мин). През това време се сварява млякото.
Нишестето се разтваря в 100 мл от млякото (трябва да е изстинало, за да не стане на бучки). В дълбок съд се слага тиквата и към нея се сипват останалите 400 мл от млякото.
Пасират се заедно и се връщат обратно в тенджерката и се слагат на слаб котлон. Към тиквената смес се слага останалата захар (4 с.л.) и на тънка струя се прибавя нишестето.
Слага се ванилията и се бърка постоянно до сгъстяване на крема. Разпределя се в купички и се оставят да изстинат.
По желание може да се поръсят със смлени орехи или канела.
Кремът с тиква и орехи е готов.