Начин на приготвяне
Почистваме рибата от хриле и коремни вътрешности, като запазваме главите.
Измиваме сафрида, посоляваме го с едра сол за около час. Оставяме го да се изцеди в съд, като наклонът на рибите е към главата.
Преди топлинната обработка изтръскваме рибата от солта и всяка една от тях овалваме в брашно. В съд с нагрята растителна мазнина я изпържваме и я оставяме върху кухненска хартия.
За соса използваме блендер, в който смиламе трохите от сух хляб. Към тях добавяме орехите, чесъна, розмарина и каперсите.
Изсипваме ги в купичка, добавяйки от рибната мазнина и сокът от лайма.
Овкусяваме, ако е необходимо. Аранжираме пържената риба с клонки розмарин, каперси и резенчета лайм.
Съвет: От опит споделям, че за този сос най-вкусни са трохите от сухари останала фокача.
Пърженият сафрид със средиземноморски сос е готов.
Коментари