Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Пандишпанова торта с маскарпоне и банани

Пандишпанова торта с маскарпоне и банани

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Пандишпанова торта с маскарпоне и банани
Снимка: Даниела Русева
1 / 6
30/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Поднасяйте тази торта само на хора, които са на диета - така ще има повече за вас"

Необходими Продукти

  • ЗА ГОЛЕМИЯ БЛАТ
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • какао - 3 с.л.
  • ЗА КРЪГЛИЯ БЛАТ
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр
  • какао - 1 и 1/2 с.л.
  • ЗА КРЕМА
  • крем маскарпоне - 500 г
  • крема сирене - 250 г
  • сладкарска сметана - 500 г
  • пудра захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • банани - 3 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • СИРОП
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 7 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • коняк - 2 с.л.
  • за украса
  • кокосови стърготини - 3 с.л.
  • захарно тесто - за теменужките
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази торта изпекох два отделни блата - един голям в квадратната тава на печката, в която печем блат за руло, а другият - кръгъл във тортена форма с диаметър 26 см.

Исках подреждането на тортата да е по-различно, да имам два кръгли блата - за основа и за капак, а вътре да има изправени парчета от блат. От големия квадратен блат очертах и изрязах кръг, с големината на кръглия блат, според тортената форма.

Така получих два кръгли еднакви блата. От страничната част, която остана от големия блат, изрязах ленти - широки 5 см, които ще служат за стена и за вътрешен пълнеж на тортата.

Приготвяне на блата:

Яйцата разбийте заедно със захарта докато побелеят. Прибавете пресятото брашно с какаото и ванилията и доразбийте на слаби обороти до гладкост. Сместа изсипете в голямата тава от фурната, застлана с хартия за печене и изпечете в предварително загряла фурна на 180 градуса за 12 минути.

За кръглия блат пригответе смес с посочените продукти по същия начин. Сипете я в тортената форма и изпечете до суха клечка за около 8 минути.

Приготвяне на крема:

Първо разбийте с миксер охладената сладкарска сметана до сгъстяване. В друг съд разбийте две пакетчета от по 125 грама крема сирене заедно с крема маскарпоне и пудрата захар с ванилията. Прибавете на порции разбитата сметана. Разбъркайте на слаби обороти до гладък крем.

Сглобяване на тортата:

На поднос поставете ринга от тортената форма. В него сложете единия кръгъл блат и сиропирайте с 10-на лъжици от горещия сироп. Той се приготвя като се завира на огъня водата със захарта до разтопяването й и се ароматизира с малко алкохол.

По ринга околовръст се изправя едната лента, изрязана от големия блат, като стена. Вътре се запълва с крем до половината. Трите банана ги сложих върху крема, подредени един след друг, така че да образуват кръг, както са цели, защото ми се искаше при срязването на тортата, във всяко парче да се вижда от кръглата част на банана.

След банана се поставят изправени следващите тесни правоъгълни ленти, изрязани от големия блат. Запълва се между парчетата пандишпанови ленти и отгоре с крем, изравнява се, а накрая се поставя втория кръгъл блат като капак.

Цялата торта отвън се измазва с тънък слой от предварително заделена една чашка от крема. Ъгълчетата, които останаха от изрезките от тестото се смилат през орехорезачката. С тези трохи се облепва тортата отстрани. Отгоре се поръсва с кокосови стърготини и се украсява по ваш избор.

Аз направих теменужки от купено бяло захарно тесто. Направих ги на ръка. Оставих ги да изсъхнат за няколко часа и след това ги оцветих със прахови сладкарски бои. Прашинки от боите се разтварят в капки водка и с тънка четка за рисуване им се придава желания цвят. Фигурките от захарна маса, се монтират върху облечена торта със захарен фондан.

Но аз исках тортата да е с цветя и така да я представя пред гостите си. Тези цветни теменужки се поставят върху тортата малко преди сервирането, тъй като захарното тесто може да се навлажни от крема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: