Любима торта с обикновени бишкоти

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
319
81
78
1
30/10/2017
"И на вас ще ви стане любима, трябва само да я опитате "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 007
  • Преглеждания за месеца45
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • бишкоти - 450 г /2 пакетчета/
  • масло - 200 г
  • яйца - 4 бр.
  • пудра захар - 200 г
  • тъмен шоколад - 100 г
  • какао - 2 с.л.
  • прясно мляко - 100 мл /за крема/
  • прясно мляко - 300 мл /за сиропиране/
  • ром - 1 с.л. или коняк
  • ванилена захар - 2 пакетчета
  • целувки - 15 бр. /дребни/
  • ореховки - 5 бр.
  • още
  • захар - 100 г /за белтъците/
  • захар - 200 г /за карамела/
  • фъстъковки - 60 г /1 бр. карамелизирана/
  • бонбони - 11 бр. шоколадов трюфел
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с крема най-напред, тъй като бишкотите са ни готови. Сложете на огъня в джезве да се сгорещи 100 мл прясно мляко. Начупете в него 100 грама тъмен шоколад и добавете 2 лъжици какао.

Бъркайте непрекъснато да се разтопи шоколадът и да стане гъста кашичка. Снемете от огъня и оставете да се поохлади.

На водна баня се разбиват 4-те жълтъка. За целта сложете малка тенджерка на огъня с вода да заври. Над водата поставете купата с жълтъците и ги разбийте с пудрата захар. Бият се с миксера до побеляване.

Ароматизирайте с едно пакетче ванилена захар. На части лъжица по лъжица прибавете маслото, престояло на стайна температура. След него лъжица по лъжица прибавете и шоколадовото кремче.

При подреждането на тортата, пригответе до себе си купичка с 300 мл неподсладено мляко и топвайте всяка бишкота за кратко. В млякото капнете 1 с.л. ром или коняк /алкохол/.

В подходяща чиния подредете 8 бр. бишкоти, потопени в млякото за основа. Отгоре нанесете слой от крема.

Поръсете върху крема с по 5 броя начупени целувки и ореховки. За следващия ред потопете всяка бишкота в млякото и на нея нанесете по една пълна супена лъжица от крема. Подредете ги, завити спираловидно в кръг, като ги залепвате една до друга.

Разбийте белтъците с миксер на ниска степен с щипка сол и като станат като сняг, прибавете 100 г захар. Продължете разбиването до получаване на остри връхчета. Добавете едно пакетче ванилена захар.

Разтопете на котлона в малък съд 200 г кристална захар до получаване на карамел. Докато е още горещ налейте карамела на тънка струйка към белтъците. Разбивайте до получаване на хубав карамелен крем.

Покрийте цялата торта с лъжица по лъжица от белтъчения карамелен крем.

Натрошете фъстъковката като я начукате с чукче, така, както е в целофана, за да не се разпилява. С този фъстъчен крокант поръсете тортата отстрани.

Украсете с няколко малки целувки и с шоколадови трюфели.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар