Начин на приготвяне
Започвате изпълнението на рецептата, като загрявате леко 1 чаена чаша вода /водата, в която разтваряте маята трябва да е хладка, защото в противен случай тестото няма да втаса /. Слагате я в една купа и в нея разтваряте маята.
Добавяте 1 ч.ч. брашно, разбърквате леко докато се разтвори маята и оставяте да втаса. Разбивате с миксер захарта и маслото, което трябва да бъде със стайна температура, до получаване на бял пухкав сняг. Добавяте яйцето и продължавате да разбивате. Слагате и тестото, след като вече е втасало.
Прибавяте и останалото количество прясно мляко и брашно и разбърквате до хомогенизиране на всички съставки. Добавяте малко сол и омесвате тестото с ръце.
С помощта на четка намазвате една купа с малко олио. Слагате в нея тестото и покривате купата със стреч фолио. Оставяте в хладилника за около 2-3 часа.
След като тестото увеличи обема си 2-3 пъти, изваждате от хладилника. Поръсвате кухненския плот с малко брашно и разточвате кора от тестото с дебелина не повече от 1 см. Нарязвате разточената кора на малки триъгълничета.
Навивате триъгълничетата от основата към върха им и оформяте кроасаните. Слагате на дъното на тавата хартия за печене. В една купа разбивате 1 яйце с помощта на вилица. С разбитото яйце намазвате кроасаните и ги нареждате в тавата за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. След като придобият златист цвят ги изваждате. Нареждате ги в поднос и сервирате готовите маслени кроасанчета.