Начин на приготвяне
* ч.ч - 250 мл
Разтворете маята в прясното мляко. Сложете брашното на кухненския плот и направете кладенче. Сложете всички продукти вътре. Замесете меко тесто. Завийте с памучна кърпа и оставете на топло да втаса.
Готовото тесто разделете на две равни части. Вземете едната част и разделете на 9 питки или общо 18.
9-те питки разточете на тънко, колкото една чиния диаметър, като между всеки лист мажете с мекото краве масло. Последната кора не се маже.
Постъпете по същия начин и с останалите 9 питки. Ще получите две купчинки тесто с по 9 питки.
Разточете ги и двете по отделно на две големи кръгли кори.
Всяка разрязвате на 8 триъгълника като за пица, слагате плънката и завивате от широката към тясната част на кифлички.
Готовите кроасанчета и поставете в тавичка, застлана с хартия за печене. Намажете с жълтъка, олиото и прясното мляко. Поръсете със сусам.
Оставете за 30 минути да втасат.
Печете солените кроасанчета за малки и големи на 190 градуса за около 40-45 минути.
Източник:кажи м Anelia Lia