Начин на приготвяне
Затоплете млякото. В него разтворете маята със захарта.
Пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете млякото с маята, разтопеното масло и солта. Замесете меко тесто. Оставете да втаса.
Направете плънката, като почистите и нарежете ябълките на дребни кубчета.
Към тях прибавите орехите, стафидите, лимоновия сок и кайсиевия конфитюр (160 г). Разбъркайте добре.
Разточете тестото на правоъгълни 30х40 см. Отгоре разпределете плънката, като я притискате към тестото. Нареже на четири ивици. Навийте първата на охлюв. В края и поставете втората и пак навийте.
Така продължете, докато се получи голямо руло. Внимателно го поставете в намаслена форма (24-26 см). Оставете да втаса за 30 минути. Печете на 150-160 градуса за около 45-50 минути.
Малко преди да го извадите от фурната, го извадете и намажете с останалия конфитюр (20 г). Върнете обратно да се допече.
Извадете охлювчето и го оставете да се охлади. По желание поръсете с пудра захар.
Ябълковото охлювче с кайсиево сладко и орехи е много вкусно.
Коментари