Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Охлювчета»Ябълково охлювче с кайсиево сладко и орехи

Ябълково охлювче с кайсиево сладко и орехи

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Ябълково охлювче с кайсиево сладко и орехи
Снимка: Добринка Петкова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Поредният кулинарен шедьовър на Добринка, който ни кара да запретнем ръкави и да се опитаме и ние да изненадаме любимите си хора с ябълково охлювче с кайсиево сладко и орехи"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 42 г
  • масло - 70 г
  • захар - 80 г
  • сол - щипка
  • брашно - 500 г
  • за плънката
  • ябълки - 500 г
  • конфитюр от кайсии - 180 г
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • орехи - 100 г, едро смлени
  • стафиди - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото. В него разтворете маята със захарта.

Пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете млякото с маята, разтопеното масло и солта. Замесете меко тесто. Оставете да втаса.

Направете плънката, като почистите и нарежете ябълките на дребни кубчета.

Към тях прибавите орехите, стафидите, лимоновия сок и кайсиевия конфитюр (160 г). Разбъркайте добре.

Разточете тестото на правоъгълни 30х40 см. Отгоре разпределете плънката, като я притискате към тестото. Нареже на четири ивици. Навийте първата на охлюв. В края и поставете втората и пак навийте.

Така продължете, докато се получи голямо руло. Внимателно го поставете в намаслена форма (24-26 см). Оставете да втаса за 30 минути. Печете на 150-160 градуса за около 45-50 минути.

Малко преди да го извадите от фурната, го извадете и намажете с останалия конфитюр (20 г). Върнете обратно да се допече.

Извадете охлювчето и го оставете да се охлади. По желание поръсете с пудра захар.

Ябълковото охлювче с кайсиево сладко и орехи е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Mariane
Mariane
Амии, гледам и се чудя дали ще мога да се справя с приготвянето. Изглежда страхотно.
14.07.2016 09:31