Начин на приготвяне
Почистете зеления фасул, срежете го на две по дължина и го сложете да се свари в подсолена вода.
Нарежете чушките, патладжана, тиквичката, лука и единия морков на ситно. В малко мазнина ги сложете да се запържат до готовност.
През това време настържете доматите. Към готовите зеленчуци добавете червения, черния пипер и разбъркайте. Прибавете доматите, разбъркайте и оставете на котлона до изпаряване на водата.
Прехвърлете всичко в широка тава и добавете ориза. Сипете четири чаши гореща вода, като използвате и бульона от зеления фасул.
Пробвайте и ако солта е малко, добавете. Сложете ястието в загрята фурна на 200 градуса. От зеления фасул направете снопчета. От останалия морков отрежете тънки лентички и с тях прихванете снопчетата.
Когато оризът е поел половината течност извадете и сложете снопчетата. Върнете във фурната и печете до готовност на ориза.
Готовия ориз на фурна поръсете с пресен магданоз.
Постният ориз с букет от зеленчуци е готов.