Постна попска яхния

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Постна попска яхния
Снимка: Steliyan Tinkov
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Класическо предложение, подходящо за Коледните или Великденските пости. Да ви е вкусно"

Необходими Продукти

  • арпаджик - 600 г едър (попски лук)
  • лук - 1 голяма глава стар лук
  • олио - 100 мл
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 1 парче
  • домати - 2 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • червено вино - 0. 5 ч.ч.
  • чесън - 2 глави
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа залейте лука с вряла вода, оставете така за 2-3 минути. Прецедете и залейте със студена вода. Почистете лука от люспите и брадичката.

Нарежете на ситно лука, морковите и целината, задушете ги в нагрятото олио. Добавете почистените лукчета и обелените скилидки чесън.

Прибавете виното и залейте с гореща вода, така че да се покрият лукчетата и чесънът.

След като заври, посолете и прибавете дафиновият лист и черен пипер на вкус. Оставете да къкри на слаб огън докато лукчетата омекнат.

Обелете и настържете доматите, добавете ги към врящата яхния. Десет минути след това, прибавете брашното, разтворено с малко студена вода при непрекъснато бъркане.

Оставете да покъкри за 2-3 минути и свалете ястието от котлона, поръсете с ситно нарязан магданоз и разбъркайте, оставете да се задуши при затворен капак. Вкусно българско ястие!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: