Начин на приготвяне
Нарежете петела на порции, измийте и подсушете.
В дълбока тенджера налейте олиото и добавете маслото, нагрейте.
Поставете порциите петел и запържете до златисто кафяв загар за около 20 минути.
Прибавете обелените и настъргани домати, почистените главички лук, лютата чушка, скилидките чесън, дафиновите листа и налейте гореща вода, докато се покрият продуктите.
Варите на бавен огън, до пълното омекване на месото.
В тиган прибавете брашното и запичате до златисто на бавен огън. След като препеченото брашно се охлади напълно, разтворете с малко студена вода, прибавете сместа към готовото ястие при непрекъснато бъркане.
След като отново селската яхния заври, посолете на вкус и поръсете с черен пипер на вкус, риган или чубрица.
Разбъркайте и премахнете тенджерата от котлона.
Оставете така под захлупен капак за 10 минути преди сервиране, за да се овкуси домашния петел попска яхния с подправките.