Начин на приготвяне
Спагетите се слагат да се варят в подсолена вода.
Докато се варят, гъбите се нарязват на лентички, а морковът, ако е голям, се нарязва на няколко парчета.
В сгорещено олио се запържват гъбите. Добавя се 1 ч.ч. вода и се слага морковът. Измива се лещата и се добавя при гъбите и моркова. Когато заври, се намалява на слаб огън и се добавя сол.
След като са се сварили спагетите, се отцеждат, добавят се доматеният сос и хумусът и се разбърква.
Когато се сварят зеленчуците, морковът се вади и се намачква на пюре, след което се прибавя при спагетите.
Ако при гъбите и лещата има още излишна вода, се изхвърля и се прибавят и те към спагетите. Поръсва се с босилек. Ако ще се добавя и грах, тук е моментът.
Всичко се разбърква добре и ако има нужда, се добавя още сол.
Постните протеинови спагети са готови.