Начин на приготвяне
Разрежете дюлите на две части и ги почистете от семенната част.
Сложете ги в дълбок тиган с капак, като ги подредите с отвора нагоре. Полейте ги с една чаена чаша вода, добавете карамфил и ги поръсете със захарта.
Сложете съда на котлона, похлупете с капак и гответе на бавен огън до пълното омекване на дюлите.
Отстранете съда от котлона.
Загрейте 2 ч.ч. вода. Добавете захарта /100 г/. След като водата заври, изсипете гриса и гответе при непрекъснато бъркане до сгъстяването му.
Готовият грис изсипете в тавичка, добавете олиото, канела и разбъркайте. Запечете до златист загар.
Гарнирайте дюлите с топка грис, орехова ядка, поръсете с канела и поднесете.
Постният десерт с дюли и грис е готов.