Варено жито с ябълки

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
859
259
1163
1
05/11/2017
"Опитайте и споделете с всички тази великолепна рецепта за варено жито с ябълки "
Приготвяне10 мин.
Готвене25 мин.
Общо35 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 064
  • Преглеждания за месеца209
  • Преглеждания за седмицата24
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • жито - 350 г
  • вода - 1 литър
  • лимони - кората от 1/2 плод
  • захар - 1 ч.ч. + още 1/2 ч.ч.
  • ябълки - 2 бр. сладък и ароматен сорт
  • орехи - 150 г
  • канела - за поръсване
  • канела - 1 пръчица
  • мед - по 1 ч.л. при поднасяне, по желание
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отбелязването на Задушница е израз на християнската вяра. Традиционно на българската трапеза присъства житото, което е символ на Христовото възкресение. Като вариво, то съдържа много полезни вещества и микроелементи.

Пшеницата накисваме в студена вода за два часа. Отливаме я и го изплакваме добре. Доливаме отново студена вода (обичамe да е с повече течност) и го слагаме да се вари.

Щом водата кипне, добавяме щипка сол и намаляваме огъня. След около 15 минути прибавяме пръчицата канела и настъргваме лимонената кора.

През това време издълбаваме сърцевината на ябълките, поръсваме ги със захар и ги запичаме във фурната.

Оставяме ги да се охладят. След като житото се свари хубаво, добавяме захарта накрая и разбъркваме добре.

Отделяме сърцевината на ябълките, пюрираме и я добавяме към варивото( обичам да експериментирам). Допълва плътността на варивото, а ароматът е божествен.

Обикновено слагам по-малко захар, защото при поднасяне слагам по лъжица мед. Въпрос на вкус.

Накрая настъргваме с обелени орехови ядки, предварително накиснати от вечерта. Поръсваме с канела.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар