Начин на приготвяне
В загрят дълбок тиган слагате 1/2 пакетче от маслото, лука, който предварително е нарязан на кубчета, и ориза.
Запържвате, докато оризът стане леко прозрачен, прибавяте измитите и нарязани на кубчета зеленчуци, и овкусявате с гореизброените подправки.
Отново разбърквате за кратко и започвате да наливате водата или бульона /съотношението между ориза и течността е 1:3/ на части, докато не бъде поета течността от ориза.
Като от време на време разбърквате внимателно ризотото, стараейки се да запазите цялостта на оризовите зрънца и същевременно да постигнете кремообразна текстура.
За нея ще спомогне и добавянето на течната готварска сметана към края на гозбата. След това изключете котлона и добавете останалата половина от маслото, охладено и на кубчета.
Приятен апетит!