Кифлички Пуфи

EлзаEлза
Чирак
48357106292
Кифлички Пуфи
Снимка: Eлза
1 / 3
10/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
115 мин.
Порции
32
"Това били най-пухкавите кифлички. Налага се да се уверите лично в това"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 500 мл
  • олио - 200 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • суха мая - 1 с.л. (20 гр прясна)
  • яйца - 2 цели + 1 белтък
  • За плънката
  • маргарин - 200 г
  • сирене - 200 г
  • още
  • жълтък - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото мляко разтворете маята, добавете захарта и 2-3 с.л. брашно. Оставете на топло да шупне.

Разбийте леко яйцата и единия белтък (жълтъкът е за намазване), прибавете олиото. Пресейте брашното, направете кладенче, сложете солта и излейте шупналата мая и яйчената смес.

Замесете тестото, то става мекичко, не добавяйте повече брашно. Оставете да втаса и удвои или утрои обема си.

Намажете плота с олио. Разделете на 32 топки, може и по-малко, ако искате кифличките да са ви по-големи. Това става най-лесно, като оформите тестото на дълъг салам. Всяко топче разточете на елипса с дължина около 30 см - 1/3 от нея нарежете на ленти или минете с валяче за тесто да се получат ромбоиди.

За плънката намачкайте сиренето с вилица и объркайте хубаво с маргарина.

Нанесете по една чаена лъжица от сместа върху ненарязаната част от разточената елипса и размажете. Навийте кифличката. Сложете ги в тава върху хартия за печене, като оставите разстояние между тях.

Оставете да втасат. Намажете ги с разбития жълтък с олиото и прясното мляко.

Поръсете със сусам , може мак, семенца или захар, ако ги направите с мармалад.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златист загар,

Забележка: Може да ги направите с различна плънка, но маргаринът е задължителен. Може да ползвате и масло вместо маргарина, но с него стават най-пухкави за два-три дни, но се съмнявам дали ще останат за толкова. Изяждат се на момента още топли - поне при нас е така.

Може като направите кифличката да я навиете като охлювче, стават много красиви мъфинки.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: