Сръбски кифлички

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3046
Сръбски кифлички
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Кифлички, които не може просто да опитате, защото е поискате всички за изядете"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • масло - 60 г
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 150 мл
  • вода - 150 мл
  • яйца - 2 бр.
  • сусам - 1 с.л.
  • За плънката
  • яйца - 1 бр.
  • готварска сметана - 1 с.л.
  • сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява направо в дълбока тенджера или дълбок съд. Прави се кладенче, вътре се слага маята, малко хладка вода, захарта и с малко брашно се обърква маята в кладенчето.

Като бухне, започваме добавянето на продуктите в следния ред: едно яйце и един белтък (другият се отделя в чашка, за да намажем кифличките преди печене), после затоплените вода и мляко, като водата се усвои от брашното, чак тогава започваме да добавяме затопленото масло и олио.

Щом и мазнината се усвои, веднага се оформя топчица от тестото, тя остава в тенджерата или дълбокия съд, той се покрива с домакинско прозрачно фолио и се оставя да удвои обема си.

Цялото тесто се разрязва на 8 части, като от всяка се прави топка и се разточва на кора с дебелина 3 мм. Всяка кора се разрязва като торта на триъгълници.

Съставките за плънката се смесват, като сиренето се натрошава на ситно. На широкия край на всяко триъгълниче се поставя по 1 с.л от плънката.

Кифличките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, и пак се оставят да втасат за 15 минути, намазват се с жълтък, разбит с 1 ч.л. олио и се поръсват със сусам.

Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: