Начин на приготвяне
Брашното се пресява направо в дълбока тенджера или дълбок съд. Прави се кладенче, вътре се слага маята, малко хладка вода, захарта и с малко брашно се обърква маята в кладенчето.
Като бухне, започваме добавянето на продуктите в следния ред: едно яйце и един белтък (другият се отделя в чашка, за да намажем кифличките преди печене), после затоплените вода и мляко, като водата се усвои от брашното, чак тогава започваме да добавяме затопленото масло и олио.
Щом и мазнината се усвои, веднага се оформя топчица от тестото, тя остава в тенджерата или дълбокия съд, той се покрива с домакинско прозрачно фолио и се оставя да удвои обема си.
Цялото тесто се разрязва на 8 части, като от всяка се прави топка и се разточва на кора с дебелина 3 мм. Всяка кора се разрязва като торта на триъгълници.
Съставките за плънката се смесват, като сиренето се натрошава на ситно. На широкия край на всяко триъгълниче се поставя по 1 с.л от плънката.
Кифличките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, и пак се оставят да втасат за 15 минути, намазват се с жълтък, разбит с 1 ч.л. олио и се поръсват със сусам.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.