Начин на приготвяне
В топлото мляко разтворете маята, добавете захарта и 2-3 с.л. брашно. Оставете на топло да шупне.
Разбийте леко яйцата и единия белтък (жълтъкът е за намазване), прибавете олиото. Пресейте брашното, направете кладенче, сложете солта и излейте шупналата мая и яйчената смес.
Замесете тестото, то става мекичко, не добавяйте повече брашно. Оставете да втаса и удвои или утрои обема си.
Намажете плота с олио. Разделете на 32 топки, може и по-малко, ако искате кифличките да са ви по-големи. Това става най-лесно, като оформите тестото на дълъг салам. Всяко топче разточете на елипса с дължина около 30 см - 1/3 от нея нарежете на ленти или минете с валяче за тесто да се получат ромбоиди.
За плънката намачкайте сиренето с вилица и объркайте хубаво с маргарина.
Нанесете по една чаена лъжица от сместа върху ненарязаната част от разточената елипса и размажете. Навийте кифличката. Сложете ги в тава върху хартия за печене, като оставите разстояние между тях.
Оставете да втасат. Намажете ги с разбития жълтък с олиото и прясното мляко.
Поръсете със сусам , може мак, семенца или захар, ако ги направите с мармалад.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златист загар,
Забележка: Може да ги направите с различна плънка, но маргаринът е задължителен. Може да ползвате и масло вместо маргарина, но с него стават най-пухкави за два-три дни, но се съмнявам дали ще останат за толкова. Изяждат се на момента още топли - поне при нас е така.
Може като направите кифличката да я навиете като охлювче, стават много красиви мъфинки.
Да ви е сладко!