Начин на приготвяне
Дренките се заливат с вода и се наръсват със захарта. Оставят се така 15-20 дни в отворен стъклен съд, като от време на време се разбъркват, за да се разтвори захарта.
След това се прецеждат през гъста цедка и течността се излива в дамаджана. До отвора на дамаджаната трябва да се остави малко празно място.
Съдът се затваря с тава, през която минава маркуч, достигащ до течността от дренки. Външният край на маркуча се слага в съд с вода.
Щом във водата започнат да се появяват мехурчета, значи ферментацията е започнала.
За да протече бързо, дамаджаната е добре да стои в по-топло помещение, при температура над 20 градуса.
Домашното вино трябва да е готово след 16-20 дни. Тогава се прецежда, налива се в бутилки и се затваря.
Бутилките с вино от дренки се съхраняват на тъмно и хладно място в легнало положение.
Това вино е много подходящо за различни коктейли, които включват и вино.
Коментари
1. Ако залеем дренките с вода, поръсим със захар и ги оставим в открит съд 15-20 дни, няма да се получи нищо друго освен оцет!!!
2. Ако прелеем вече прецедената смес в дамаджана и захлупим с ТАВА - също няма да получим нищо - явно искал е да каже ТАПА, през която минава маркуч, но не е счел за нужно да прочете какво е написал
3. Ако маркучът достига "до течността от дренки" както ни съветва великият майстор, то след време от маркуча няма да започнат да излизат мехурчета, а ще изтича самата течност
Така че уважаеми читатели, ако искате да произведете вино от дренки, то потърсете си друга, по-грамотна рецепта