Начин на приготвяне
Първо си пригответе доматеното сосче, като обелите и накълцате доматите, лука и чушката. Поставете ги в загретия на умерен огън зехтин и гответе около 10 минути.
Овкусете със сол, захар и босилек, а по желание може да си добавите и малко лют пипер. Гответе още няколко минутки до пълна готовност на соса.
Обелете и нарежете картофите и салама на филийки (от около 1/2 см). Зеления лук накълцайте на ситно.
Поръсете дъното на подходяща тавичка с малко зехтин и наредете пласт картофки, върху които ръснете малко сол и пипер. Наредете саламчето и разпределете върху него по-голямата част от зеления лук и половината сирене ементал. Сложете още един пласт картофи, зехтин, лук, сол и пипер и залейте със доматения сос.
Сипнете 1/2 ч.ч. вода и завийте с алуминиево фолио. Поставете в загрята на 215 градуса фурна за 20-25 минути, след което махнете фолиото и печете до извиране на водичката. Извадете от фурната.
Разбийте яйцата със малко сол и прясното и кисело мляко. Залейте запеканката и върнете във фурната на същата температура, докато се получи апетитна леко златиста коричка.
Поръсете със другата половина от ементала и запечете за още 3-4 минутки.
Сервирайте поръсено с остатъка от зеления лук.
Добър апетит!
Картофената запеканка със салам Сервилат е готова.