Начин на приготвяне
Картофите се измиват и сваряват. След като изстинат, се обелват и се нарязват на шайби.
В предварително намазаната с част от маслото тавичка се нареждат половината от картофите, върху тях се разпределят равномерно нарязаните на ситно шунка, кисели краставички и маслини.
Върху тях се слагат останалите нарязани картофи.
Най-отгоре се разпределят настъргания кашкавал и нарязаното на тънки филийки пушено топено сирене.
В купа се разбиват прясното мляко с брашното, постепенно се добавят яйцата и заквасената сметана.
Заливката се овкусява с черен пипер и две-три щипки сол и се разпределя равномерно с помощта на лъжица върху продуктите в тавичката на вкусната запеканка.
Останалото краве масло също се разпределя отгоре.
Картофената запеканка се слага на средната решетка на умерено загрята фурна (170-180 градуса) и се пече около 15 - 20 минути до готовност.
Добър апетит!