Начин на приготвяне
Обелете картофите, нарежете ги на шайби като за огретен и ги сложете да се сварят до полуготовност. Капнете малко оцет и посолете водата, в която се варят. След това отцедете картофите добре.
Скълцайте лука и го запържете в малко сгорещена мазнина. В намазнена тава подредете ред картофи, отгоре разпределете малко лук, поръсете с натрошено сирене, малко мазнина и подправки на око.
Продължете реденето в този ред до изчерпване на количествата. Разбийте двата вида сметана с яйцата, брашното и малко сол. Залейте отгоре картофите и сложете да се изпече е загряна на 180 градуса фурна до готовност.
Накрая по желание запеканката от картофи и сметана се поръсва с малко настърган кашкавал и се запича.
Загрейте в малък съд маслото и запържете нарязаните гъби. Щом омекнат, добавете брашното и бъркайте, докато се запържи. Разредете при непрекъснато бъркане с прясно мляко, докато получите желаната гъстота. Овкусете бешамеловия сос с гъби със сол и черен пипер, а по желание и малко индийско орехче.
Поднесете порция запеканка от картофи и сметана, полята със соса.