Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Запеканка от картофи и сметана

Запеканка от картофи и сметана

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Запеканка от картофи и сметана1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8-9
"Такива сочни и богати запеканки можем да ядем всеки ден, стига да има кой да ни ги приготвя"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • лук - 2 глави
  • сметана - 250 мл течна за готвене + голяма кофичка заквасена
  • сирене - 200 г
  • яйца - 2 броя
  • брашно - 2 с.л
  • олио
  • черен пипер
  • сол
  • кашкавал - 150 г, по желание
  • за бешамеловия сос с гъби
  • прясно мляко - 300 мл
  • масло - 1 с.л.
  • гъби - 1 ч.ч. нарязани
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите, нарежете ги на шайби като за огретен и ги сложете да се сварят до полуготовност. Капнете малко оцет и посолете водата, в която се варят. След това отцедете картофите добре.

Скълцайте лука и го запържете в малко сгорещена мазнина. В намазнена тава подредете ред картофи, отгоре разпределете малко лук, поръсете с натрошено сирене, малко мазнина и подправки на око.

Продължете реденето в този ред до изчерпване на количествата. Разбийте двата вида сметана с яйцата, брашното и малко сол. Залейте отгоре картофите и сложете да се изпече е загряна на 180 градуса фурна до готовност.

Накрая по желание запеканката от картофи и сметана се поръсва с малко настърган кашкавал и се запича.

Загрейте в малък съд маслото и запържете нарязаните гъби. Щом омекнат, добавете брашното и бъркайте, докато се запържи. Разредете при непрекъснато бъркане с прясно мляко, докато получите желаната гъстота. Овкусете бешамеловия сос с гъби със сол и черен пипер, а по желание и малко индийско орехче.

Поднесете порция запеканка от картофи и сметана, полята със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
58
42
32
20
10
Дай твоята оценка: