Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Гюзел банички с ябълка

Гюзел банички с ябълка

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Гюзел банички с ябълка
Снимка: marcheva14
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5
"Банички за приятели"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 5 бр. фини и кръгли
  • масло - 60 г разтопено
  • ябълки - 2 бр. средна големина, настъргани на едро ренде
  • канела
  • стафиди
  • орехи - счукани
  • захар - на вкус
  • пудра захар - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 180 градуса; Плоска тава покрита с хартия за печене.

Корите за баница се поставят една върху друга и с нож се режат в кръгла форма. За удобство се поставя една голяма тава наобратно и по нея се изрязва, а след това се разрязват на големи и широки триъгълници. Първата кора се намаслява с разтопено масло с четка, а другите се покриват с влажна кърпа, за да не изсъхват.

Пръстите на една ръка се свиват като щипка и се защипва кората в средата, започва да се завива в една посока, върти се, а с другата ръка се оформят гънките.

Когато щипката е свита достатъчно, точно в средата върху върху нея се поставя по 1 с. л. настъргана ябълка, 1 с. л. захар, канела, 3-4 стафиди и 2-3 щипки счукани орехи.

Гънките на кората се свиват към средата, образува се малка бохча. Обръща се и се поставя в тавата за печене. По същия начин се разтягат и другите кори.

Пече се на 180 градуса до хубаво зачервяване.

След като се охладят, баничките се поръсват с пудра захар по желание. Може да се добави топка бита сметана или топка сладолед.

Гюзел баничките с ябълка са много вкусни.

Източник: Easy Turkish Resipes

Забележка: Това е една много елементарна рецепта, неведнъж е пускана като щрудел, единствено формата на корите ми привлече вниманието и затова я споделям с вас. Получават се красиви топки във формата на роза, лесно се оформят, ефектни са. Подходяща е да предстоящите празници.

Ползвала съм турски кори в кръгла форма, но не е проблем да се изрежат и правоъгълни в такава.

Оригиналната рецепта е с плънка от сирене и зелении, но може и да се приготви с ябълки или тиква, както съм показала, като последната е предварително обработена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: