Начин на приготвяне
Фурна 180 градуса; Плоска тава покрита с хартия за печене.
Корите за баница се поставят една върху друга и с нож се режат в кръгла форма. За удобство се поставя една голяма тава наобратно и по нея се изрязва, а след това се разрязват на големи и широки триъгълници. Първата кора се намаслява с разтопено масло с четка, а другите се покриват с влажна кърпа, за да не изсъхват.
Пръстите на една ръка се свиват като щипка и се защипва кората в средата, започва да се завива в една посока, върти се, а с другата ръка се оформят гънките.
Когато щипката е свита достатъчно, точно в средата върху върху нея се поставя по 1 с. л. настъргана ябълка, 1 с. л. захар, канела, 3-4 стафиди и 2-3 щипки счукани орехи.
Гънките на кората се свиват към средата, образува се малка бохча. Обръща се и се поставя в тавата за печене. По същия начин се разтягат и другите кори.
Пече се на 180 градуса до хубаво зачервяване.
След като се охладят, баничките се поръсват с пудра захар по желание. Може да се добави топка бита сметана или топка сладолед.
Гюзел баничките с ябълка са много вкусни.
Източник: Easy Turkish Resipes
Забележка: Това е една много елементарна рецепта, неведнъж е пускана като щрудел, единствено формата на корите ми привлече вниманието и затова я споделям с вас. Получават се красиви топки във формата на роза, лесно се оформят, ефектни са. Подходяща е да предстоящите празници.
Ползвала съм турски кори в кръгла форма, но не е проблем да се изрежат и правоъгълни в такава.
Оригиналната рецепта е с плънка от сирене и зелении, но може и да се приготви с ябълки или тиква, както съм показала, като последната е предварително обработена.