Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Ребърца»Свински ребърца с ориз по класическа рецепта

Свински ребърца с ориз по класическа рецепта

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Свински ребърца с ориз по класическа рецепта
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10с Видео
22/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Заложете на класиката и изненадайте приятелите си с тази любима вкусотия - свински ребърца с ориз"

Необходими Продукти

  • свински ребра - 700 г
  • ориз - 300 г
  • лук - 1 глава
  • олио - 60 мл
  • копър - 1 ч.л. сух
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • зелен лук - няколко стръка (само зелената част)
  • За бульон
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1/2 глава
  • целина - 2 стръка
  • пащърнак - 1 корен
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете моркова, целината и пащърнака и ги разполовете. Поставете ги в тенджера, заедно с половината глава лук и ребърцата - нарязани. Залейте с обилно количество вода и поставете на умерен огън за около 45 минути. Към средата на варенето сложете сол на вкус.

Извадете сварените ребърца и ги завийте във алуминиево фолио, а бульона прецедете. Отмерете си количеството му да е три пъти колкото на ориза (за любителите на по-твърдо сварения ориз - 2 пъти и половина). Ако не ви достига течност, разредете бульона с водичка. Поддържайте го горещ на много слаб огън.

Включете фурната на 195 градуса - долен реотан. Накълцайте другата глава лук на ситно и запържете в загрятото на умерен огън олио с щипка сол.

Когато омекне и започне да добива цвят, сипете ориза, предварително измит добре от нишестето. Сложете копъра, черния пипер (млян) и още сол. Запържете за кратко, докато стане кристален.

Разпределете в подходяща тавичка и налейте горещия бульон, като разбъркате добре. Подредете ребърцата и веднага пъхнете в загрятата вече фурна.

Печете до оставане на мазнина и готовност на ориза (около 20-25 минути). Извадете от фурната и покрийте с кърпа, за да престои така поне 5-10 минути.

Сервирайте ястието поръсено със ситно накълцан зелен лук.

Добър апетит с тази традиционна, класическа, българска гозба!

Свинските ребърца с ориз по класическа рецепта са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора  Иванова Каменова
Теодора Иванова Каменова
Чудесна идея за овкусяване на бульона, много ми допада, аз не обичам да използвам от готовите, благодаря за тази рецепта !
23.11.2017 10:17
2
1
Покажи всички подкоментари