Начин на приготвяне
В купа смесете сухите съставки – брашно, орехи, бадеми, начупения на малки кубчета шоколад, щипка сол и бакпулвера.
Отделно с миксер разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем, добавете яйцата (едно по едно) при непрекъснато бъркане с миксера.
Отделно смесете сока на 4 портокала, коняка, содата и настърганата кора на 2 портокала, разбъркайте и ги добавете към яйчената смес.
Започнете да добавяте сухите съставки поетапно при бавно бъркане с шпатула, до еднородна смес.
Сипете сместа в тава (28 см в диаметър) постлана с хартия за печене и равномерно я разстелете.
Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 50 минути, като проверявате за готовността с дървена клечка.
Оставете коледния сладкиш да се поохлади, поръсете с пудра захар и декорирайте с смлени орехи.