Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Гръцки коледен сладкиш

Гръцки коледен сладкиш

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Гръцки коледен сладкиш
Снимка: Мария Симова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
16
"Не чакайте до Коледа, за да опитате този великолепен Гръцки коледен сладкиш"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ½ ч.ч.
  • масло - 250 г
  • портокали - сок от 4 бр. и кората на 2 бр.
  • коняк - 4 с.л.
  • сол - щипка
  • шоколад - 100 г
  • орехи - 100 г смлени
  • бадеми - 100 г смлени
  • бакпулвер - 20 г
  • сода бикарбонат - 0. 5 ч.л.
  • брашно - 400 г
  • пудра захар - за поръсване
  • орехи - смлени за декориране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете сухите съставки – брашно, орехи, бадеми, начупения на малки кубчета шоколад, щипка сол и бакпулвера.

Отделно с миксер разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем, добавете яйцата (едно по едно) при непрекъснато бъркане с миксера.

Отделно смесете сока на 4 портокала, коняка, содата и настърганата кора на 2 портокала, разбъркайте и ги добавете към яйчената смес.

Започнете да добавяте сухите съставки поетапно при бавно бъркане с шпатула, до еднородна смес.

Сипете сместа в тава (28 см в диаметър) постлана с хартия за печене и равномерно я разстелете.

Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 50 минути, като проверявате за готовността с дървена клечка.

Оставете коледния сладкиш да се поохлади, поръсете с пудра захар и декорирайте с смлени орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: