Начин на приготвяне
Свинското месо се нарязва на малки късчета, празът - на колелца, морковът - на по-едри, но тънки полумесеци, чесънът - на парченца.
Лещата почистваме и накисваме във вода. В тенджера, в която ще приготвяме ястието, загряваме олио и слагаме първо праза да се задуши. След малко добавяме месото и бъркаме.
Изсипваме и моркова с чесъна и отново разбъркваме. Отцеждаме лещата и я добавяме при задушените продукти.
С енергично бъркане добавяме една по една лъжиците брашно и след 5 минути сипваме вода /около 3 литра/, подправяме с червен и черен пипер, слагаме овесените ядки и оставяме всичко да се свари добре.
Когато това стане, добавяме към ястието доматите, с разбъркани в тях трици, както и чубрицата и магданоза.
След 15-ина минутки изключваме котлона - яхнията е готова.
Мъжката яхния с праз и късчета свинско е много вкусна.