Начин на приготвяне
Нарежете лука и свежите чушки и ги задушете в загретия на умерен огън зехтин. През това време обелете и нарежете доматите на кубчета, а чесъна на филийки. Сухата червена чушка натрошете на ситно, ако е от месест сорт, в противен случай я накиснете във вода и с остър нож отстранете (изстържете) месото от нея и кожичката изхвърлете.
Когато лукът започне да добива леко карамелен цвят, сложете чесъна, а след минута доматите заедно с доматения сок, дафиновия лист и сухите чушки (лютите чили пуснете целички). Налейте около 100 мл вода и подправете със сол. Гответе до извиране на течността и оставане на мазнина.
Рибата запечете в отделен тиган с много малко мазнина и сол. Направете го на умерен до силен огън, поставяйки филето с кожата отдолу за две минути, след това обърнете и от другата страна за още две.
Готовата треска отделете от кожата и накъсайте във вече готовото софрито и разбъркайте леко, след което поръсете със прясно накълцан магданоз, заделяйки от него и за поръсване при сервиране.
Поднесете като предястие или вкусна разядка в компания с препечени филийки. Може да се консумира както топло, така и студено.
Добър апетит!
Препоръка:
Кожата от рибата също може да прибавете нарязана в ястието, тя е много вкусна. За предпочитане е винаги да се купува бяла риба с кожа, за да се запазват соковете възможно най-много при готвене.
Сосчето отделено от печенето на треската също може да сипете в готовото ястие и да разбъркате добре. То е много ароматно и ще овкуси допълнително.