Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Турски специалитет с патладжан

Турски специалитет с патладжан

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Турски специалитет с патладжан
Снимка: Десислава
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
2
"Този турски специалитет с патладжан е толкова вкусен, че ни иде да съчиним ода за него!"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 броя
  • домати - 500 г
  • чесън - 4 скилидки
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 брой
  • олио - или зехтин
  • магданоз - 1/2 връзка
  • сол
  • черен пипер
  • дафинов лист - 2 броя
  • галета - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разполовете патладжаните, след като им извадите дръжките. Надупчете ги с ножа, осолете ги и ги оставете под наклон 30 минути, за да се отцедят от горчивината.

След това ги изплакнете и подсушете. Загрейте олио или зехтин и запържете патладжаните за кратко от двете страни.

Прехвърлете ги в тава и в същия тиган запържете скълцания лук, фино настърган морков и скълцан чесън.

Добавете смлените на пюре домати, като 2 от тях нарежете на парченца. Оставете сместа да ври, докато леко се редуцира.

Разпределете зеленчуците в тавата между патладжаните и овкусете обилно с подправки.

Добавете дафиновите листа, поръсете с малко галета и добавете малко едро нарязан магданоз.

Покрийте тавата с фолио и направете малки дупчици за парата. Сложете всичко да се пече в силна фурна за около 45 минути.

Поднесете турския специалитет с патладжан с още малко скълцан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
513
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Елена
Елена
Подправих го с бяло вино , риган и мащерка , освен многото чесън и магданоз . Ако имах и босилек щеше да стане трепач . Не се сетих да му сложа малко и къри . Щеше да загуби националността си , но пък щеше да се окъпе в международна слава . Благодаря за рецептата ! ;)
29.08.2017 16:40
2
Диан
Диан
Е стига вече с тази горчивина.Патладжаните не са горчиви. Горчиво е кафето. Патладжаните са си хубави така както са си - никога не ги цедя и прочие простотии. Ще пробвам рецептата,изглежда ми вкусно.
02.07.2015 21:57
9
1
Тео
Тео
Перфектно е поднесено на стайна температура на другия ден
22.09.2013 22:09
5
markova
markova
Прекрасно ястие.
19.09.2013 12:37
1
soundcraft
soundcraft
Имамбайълдъ...
20.03.2013 09:28
13
2