Начин на приготвяне
100 мл от водата я затопляме леко и в нея слагаме от брашното 1-2 с.л с връх и 1 щипка захар. Разбъркваме с лъжичка и вътре слагаме и ½ кубче прясна мая, в моя случай Виво.
Пресяваме брашно за баница в голяма тава за повече удобство. Правим кладенче в брашното. Разбъркваме кваса и като бухне, го слагаме при брашното. Добавяме олиото, солта и оцета и другите 200 мл вода. Замесваме меко тесто.
Прехвърляме го на плота и доомесваме. Покриваме го с кърпа да почине. През това време почистваме праза и го режем на дребно. Зеленият пипер също го почистваме и го режем на дребно.
Каймата в отделна купа я намачкваме с ръце. Подправяме я със сол, чубрица и кимион. Слагаме олио в тиган на котлона да се сгорещи и задушаваме праза с чушката. Разбъркваме.
Добавяме каймата и тя да се позапържи леко. Трябва зеленчуците да омекнат и каймата да смени цвета си. Трябва да е ронлива и със сменен цвят, не на трохи и много запържена. Нужна е плънката да е сочна, не суха.
Делим тестото на равни по големина топки.Топките оформяме с ръце. Покриваме ги с кърпа да не съхнат. Всяка топка разточваме върху набрашнен плот с диаметър приблизително 1 педя.
Слагаме от плънката и прегъваме. Краищата ги прищипваме. Получените питки ги пържим от двете страни. Наливаме олио в тиган на котлона да се сгорещи. Опържваме питките. Още горещи, ги хапваме с мляко.
Да ви е сладко!