Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка усукано цвете

Питка усукано цвете

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3792k6662k6
Питка усукано цвете
Снимка: Станислава Армянова
1 / 4
03/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Питка, красива като цвете и неописуемо вкусна"

Необходими Продукти

  • мая - 40 г
  • брашно - около 800 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • сода - 1 щипка
  • олио - 30 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • яйце - 1 бр.
  • белтък - 1 бр.
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • по желание
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото мляко се размива маята. Към нея се слага захарта и се оставя на топло да шупне.

Брашното и солта се пресяват. В средата им се прави кладенче и се прибавят останалите съставки: киселото мляко, угасено със содата, и разбитите яйца с олиото. Замесва се меко тесто. При необходимост може да се сложи още брашно. Оставя се да втаса.

Тестото се премесва и се разделя на 3 топки. Първата се разточва и се намазва с олио, втората се разточва, слага се върху първата и също се маже с олио. Третата се разточва и се слага върху останалите.

И трите се разточват с диаметър колкото тавата, в която ще печем. В средата на кръга се слага чаша и от нея към всеки край се нарязва на 16. Всяка двойка се усукват противоположно, т.е. фитила в лявата ръка завъртаме наляво, а този в дясната - на дясно, и краищата им се слепват.

Така се образуват 8 листенца на цвете.

Oставя се отново да втаса и след това се маже със смес от жълтък, прясно мляко и олио. По желание може да се поръси питката със сусам.

Пече се на 220 градуса за около 30-40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: