Начин на приготвяне
В топлото мляко се размива маята. Към нея се слага захарта и се оставя на топло да шупне.
Брашното и солта се пресяват. В средата им се прави кладенче и се прибавят останалите съставки: киселото мляко, угасено със содата, и разбитите яйца с олиото. Замесва се меко тесто. При необходимост може да се сложи още брашно. Оставя се да втаса.
Тестото се премесва и се разделя на 3 топки. Първата се разточва и се намазва с олио, втората се разточва, слага се върху първата и също се маже с олио. Третата се разточва и се слага върху останалите.
И трите се разточват с диаметър колкото тавата, в която ще печем. В средата на кръга се слага чаша и от нея към всеки край се нарязва на 16. Всяка двойка се усукват противоположно, т.е. фитила в лявата ръка завъртаме наляво, а този в дясната - на дясно, и краищата им се слепват.
Така се образуват 8 листенца на цвете.
Oставя се отново да втаса и след това се маже със смес от жълтък, прясно мляко и олио. По желание може да се поръси питката със сусам.
Пече се на 220 градуса за около 30-40 минути.