Начин на приготвяне
Подсушаваме филата (от бял риба треска, костур, тилапия). Смиламе ги в блендер и добавяме свареният картоф, настъргания джиндър, рибния сос, смления черен пипер, запечените и смлени кедрови ядки.
Прехвърляме сместа в купа и добавяме разбитите жълтъци, овесените ядки, нарязаните на много ситно червена и люта пиперки и кориандъра.
Оформяме от каймата кюфтета, които потапяме в разбитите на сняг белтъци и пържим за кратко в сгорещената мазнина.
Поставяме ги върху кухненска хартия, за да поеме остатъчната мазнина по тях.
Сосът приготвяме, като запечем ореховите и кедрови ядки в сух тефлонов тиган. След като се охладят, ги стриваме на едро.
В същият тиган запичаме леко и семената от кимион, като стриваме и тях.
В купа смесваме горчицата, рибния сос, меда, оцета и зехтина до хомогенна смес.
Прибавяме ядките, подправките, нарязаните на ситно фурми и кориандър.
Разбъркваме, капваме малко лимонов сок и дегустираме на вкус.
Поднасяме рибните джинджифилови кюфтета със студения сос и гарнираме със сезонна салата.