Начин на приготвяне
Пуешкото е обезкостено и оформено на пържоли в месарския магазин. Измиваме месото и подсушаваме добре, като запазваме кожата.
В хаванче стриваме хималайската сол с нарязания розмарин и зърната черен пипер. Втриваме съставките по месото от двете страни.
Останалата част добавяме към маслото, което е със стайна температура. Месото се овкусява 1 час. През това време приготвяме марината от упоменатите съставки. Разбъркваме ги до хомогенна смес.
Изтръскваме пържолите от солта и розмарина и ги потапяме в ароматната смес. Най-добре е да престоят едно денонощие. За целта ги поставям в плик, доливам от маринатата, завързвам здраво плика и го поставям в купа в хладилник.
След като се темперират и отпуснат, ги изцеждам от марината и поставям на дървена дъска, за да не се пързалят при обработката. С овкусеното и ухаещо на риган масло намазвам тяхната повърхност.
От страната на кожата подпъхвам между нея и месото по около 1 ч.л. от маслото.
Подготвям грил тавичка с незалепващо покритие и натърквам повърхността ѝ със скилидките чесън. Поставям пуешкото месо с кожата надолу. По време на топлинната обработка маслото под нея се разтапя и уханието е неустоимо.
Заливаме с бялото вино и печем във фурна на 180 градуса до готовност. В процес на печенето обгръщаме месото със сосове, с помощта на лъжица или ги обръщаме няколко пъти, за да останат сочни. Печем до зачервяване.
Преди поднасяне оставяме да починат 30 минути. Сервираме топли със салата от зеленчуци и много лимон.
Печените пуешки пържоли с бяло вино и розмарин са много вкусни.