Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Пържоли»Печени пуешки пържоли с бяло вино и розмарин

Печени пуешки пържоли с бяло вино и розмарин

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Печени пуешки пържоли с бяло вино и розмарин4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Ако осъдените на смърт имаха право на последно желание, гарантирано щяха да си поръчат печени пуешки пържоли с бяло вино и розмарин"

Необходими Продукти

  • пуешко месо - 4 бр. пържола от бут
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • розмарин - 1 2.л., пресен
  • черен пипер - 1/2 ч.л. (зърна)
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 100 мл сухо
  • масло - 80 г
  • За маринатата
  • розмарин - 1 с.л. нарязан
  • зехтин - 2 с.л.
  • дижонска горчица - 1 ч.л.
  • лимон - 1 бр. сок и кората от 1/2
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуешкото е обезкостено и оформено на пържоли в месарския магазин. Измиваме месото и подсушаваме добре, като запазваме кожата.

В хаванче стриваме хималайската сол с нарязания розмарин и зърната черен пипер. Втриваме съставките по месото от двете страни.

Останалата част добавяме към маслото, което е със стайна температура. Месото се овкусява 1 час. През това време приготвяме марината от упоменатите съставки. Разбъркваме ги до хомогенна смес.

Изтръскваме пържолите от солта и розмарина и ги потапяме в ароматната смес. Най-добре е да престоят едно денонощие. За целта ги поставям в плик, доливам от маринатата, завързвам здраво плика и го поставям в купа в хладилник.

След като се темперират и отпуснат, ги изцеждам от марината и поставям на дървена дъска, за да не се пързалят при обработката. С овкусеното и ухаещо на риган масло намазвам тяхната повърхност.

От страната на кожата подпъхвам между нея и месото по около 1 ч.л. от маслото.

Подготвям грил тавичка с незалепващо покритие и натърквам повърхността ѝ със скилидките чесън. Поставям пуешкото месо с кожата надолу. По време на топлинната обработка маслото под нея се разтапя и уханието е неустоимо.

Заливаме с бялото вино и печем във фурна на 180 градуса до готовност. В процес на печенето обгръщаме месото със сосове, с помощта на лъжица или ги обръщаме няколко пъти, за да останат сочни. Печем до зачервяване.

Преди поднасяне оставяме да починат 30 минути. Сервираме топли със салата от зеленчуци и много лимон.

Печените пуешки пържоли с бяло вино и розмарин са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: