Начин на приготвяне
Лещата се накисва поне около час в гореща вода.
Картофите се обелват и нарязват на много малки кубчета или се настъргват. Лукът и чесънът се режат на ситно.
В сгорещено олио се запържват лукът и чесънът. Към тях се прибавят картофите и се добавя червен пипер. Разбърква се добре и преди да започне да залепва, се налива вода, колкото да покрие картофите.
Докато водата завира, се измива оризът. Когато заври, се прибавя в тенджерата заедно с още 2 чаши вода.
Добавят се сол, джоджен и черен пипер на вкус.
Лещата се изплаква и отцежда, след което се прибавя и тя. Ако има нужда, се налива още вода.
Листата се нарязват и се добавят след лещата.
Оставя се да се вари на слаб огън до готовност. Когато е почти готово, идва ред на доматеното пюре и чубрицата.
Ако е необходимо, се добавя още сол.