Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник с крема сирене за Коледа

Тиквеник с крема сирене за Коледа

Тиквеник с крема сирене за Коледа
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Разчупете традицията и за Коледа поднесете сочен тиквеник с крема Коледа - знаете, че и добрият старец обича изненадите"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 7 - 8 листа турски
  • тиква - 1 купа настъргана
  • олио - 7 с.л.
  • канела
  • захар - 7 - 8 с.л. кристал
  • лешници - 1/2 ч.ч. начукани ситно
  • крема сирене - 125 г
  • пудра захар - 5 с.л.
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се почиства и рендосва на едро ренде.

В купа смесваме крема сирене, пудра захар и две супени лъжици олио. Всичко се разбърква добре с вилица, да се получи крем.

Взема се една кора, по дължина се намазва една лъжица от крема сиренето, отгоре се поръсва с лешници, а по цялата кора се поръсва олио и настъргана тиква с 1 лъжица кристална захар и малко канела.

По дължина се завива два пъти по 1 пръст кората, да покрие крема сиренето, отгоре поставяме тънка точилка или стъклена пръчка като мен и се навива до края. Двата края се набират към средата и изтегляме точилката.

Нареждат се рулата в намаслена с олио тава. Така се оформят всички кори, докато се напълни тавата. Фурната се загрява на 190-200 градуса и печем до зачервяване - при мен за 25 минути.

Изваждаме топлата баница и леко се напръсква със студена вода, отгоре се покрива с кърпа. Нарязваме на парчета и хапваме с чаша кафе.

Ако искате да опитате по-различен тиквеник, това е вашата рецепта :))

Весели празници! Тиквеникът с крема сирене за Коледа е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: