Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Красива питка цвете

Красива питка цвете

Диана КостоваДиана Костова
Готвач
132322k
Красива питка цвете
Снимка: Диана Костова
5 / 9с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
12
"Много ефектна и вкусна питка, подходяща за всякакъв повод."

Необходими Продукти

  • брашно - 760 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 125 мл
  • яйца - 2 бр.
  • суха мая - 11 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • зехтин - 100 мл или масло
  • жълтък - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното. Прибавяме сухата мая и разбъркваме добре. Добавяме яйцата, прясното мляко, олиото, захарта и солта. Месим тестото до хомогенност, оставяме да втаса на топло около един час.

Разделяме тестото на 5 топки. Всяка разточваме на кръгла кора. Върху хартия за печене редим корите една върху друга, като ги мажем с масло или зехтин и поръсваме с по малко брашно. Последната кора не я мажем.

Разчертаваме внимателно с ножа на 8 еднакви парчета. Режем парчетата почти до средата. След това на всяко парче режем цепнатина в средата почти до края. Промушваме краищата отвън навътре. Прищипваме двете крайчета отдолу едно за друго. Така процедираме с всичките парчета.

Основата на всяко от 8-те листа на цветето притискаме внимателно с дървена дръжка, прави се за по-добро оформяне при изпичане.

Намазваме питката с разбит жълтък с малко вода. По желание може да се поръси със сусам и мак. Оставяме да почине 20 минутки, преместваме питката в предварително загрятата фурна с помощта на хартията за печене, печем на 200 градуса фурна без вентилатор около 35 - 40 минути.

Печенето трябва да бъде или върху плот без странични ограничители, или директно върху решетката на фурната. Хартията за печене си остава отдолу. Целта е питката да не се надуе нагоре и да се деформира, а да заеме възможно най-естествена форма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
512
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Д. ГЕОРГИЕВА
Д. ГЕОРГИЕВА
Получи се страхотна питка !
01.08.2018 12:33
3