Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Содена питка с яйца и мляко

Содена питка с яйца и мляко

Содена питка с яйца и мляко
Снимка: Ваня Георгиева
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"И баба ще завиди на майсторлъка на онзи, който омеси тази много вкусна содена питка с яйца и мляко"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 150 г
  • хладка вода - 100 мл
  • зехтин - 4 с.л.
  • захар - щипка
  • сода - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 к.л.
  • брашно - около 550 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава пресейте брашното около 500 г, направете кладенче и сипете киселото мляко и содата. Разбъркайте, да се изгаси содата, и добавете яйцето и зехтина.

Разбъркайте и сипете хладката вода. Замесете меко тесто и оставете да почине за около 30 минути.

В тава, застлана с хартия за печене, оформете питката и с дървено шишче оформете кръст или просто набодете навсякъде.

Оставете содената питка отново да отпочине, след което печете в загрята фурна на 170 градуса до златист цвят.

Содената питка с яйца и мляко е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А кога слагаме оцета, сол и захар?
30.03.2024 19:02
Анонимен
Анонимен
При ,,начин на приготвяне,, не е описано адекватно добавянето на всички изброени продукти!
Иначе за резултат ще пиша по-късно!
13.06.2021 14:21
3