Начин на приготвяне
Класическото песто се приготвя в мраморно хаванче, но поради липса на такова босилека го начуках в дървено такова, а след това всички продукти за пестото са смлени в блендер до по-едро смляна паста. Съхранява се в хладилник.
Гъбите се почистват с влажна домакинска хартия. Пънчето се отстранява само в долната му част. Гъбите се нарязват на филийки.
Сгорещява се зехтин на умерена температура и гъбите се задушават, докато сменят цвета си, добавят се сушените домати нарязани на четвъртини, поръсва се с нарязан на едро спанак. Готви се, докато омекнат продуктите. Сваля се от котлона и се оставя настрана.
Пилешките гърди се нарязват по диагонал на по-тънки филийки. Поставят се в същия тиган с малко зехтин да се запечатат от двете страни до златисто.
В същия тиган при пилешкото се добавят обратно гъбите и спанакът, 2 с.л. песто, добавят се чили люспите, сол и прясно смлян черен пипер, прибавя се и сметаната.
Оставя се на умерен котлон при периодично разбъркване, докато се сгъсти.
Пастата се сварява според указанието. Изцежда се и гореща се прибавя в тигана с пилешкото месо. Разбърква се за 1 мин.
Спагетите се сервират с посипан пармезан.
Спагетите с пилешки гърди и песто Дженовезе са много вкусни!