Начин на приготвяне
За пестото смиламе листата босилек с чесъна, ядките и малка част от зехтина.
Добавяме разбърквайки останалия зехтин и настъргваме на много фино ренде сирената. По желание посоляваме леко и разбъркваме до хомогенна смес.
Спагетите сваряваме по указанията на производителя. Препоръчвам да не ги чупите, а пускате цели във вряща подсолена вода.
Стърчащите краища се побутват когато тези, които се намират във водата омекнат, така, лека полека, целите спагети се озовават под водата.
Сварената паста отцеждаме, минаваме за кратко под течаща студена вода, за да пресечем процеса на готвене, отново отцеждаме добре и объркваме със зехтин, за да не слепва.
Разпределяне в чинии, като оформяме спагетите като гнезденце и в него поставяме 2-3 лъжици от пестото.
Поръсваме всяка порция с пармезан нарязан на тънки люспи.
Съвет: Пестото, което ви остане, може да съхраните в хладилник в добре затворено бурканче.
Спагетите с Песто Дженовезе и Пармезан са много вкусни.