Царска туршия с мед

редакция:
EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Царска туршия с мед4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Царска туршия, но подсладена с мед! Великолепен вкус!"

Необходими Продукти

  • камби - 1 кг
  • карфиол - 1 глава
  • целина - 1 връзка листата
  • моркови - 1 кг
  • зеле - 1 глава (по желание)
  • за марината
  • оцет - до оребрението на буркана
  • мед - 4 с.л.
  • сол - 4 с.л.
  • захар - 12 - 13 с.л.
  • аспирин - 4 броя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дозата е за 1 буркан от 3 литра. Зеленчуците са с примерна доза, не може да се определи колко точно е количеството им.

В 3-литров (голям буркан за туршия) се слагат: оцет до оребрението на буркана, аспирина, солта, захарта и медът.

Реди се, камби, карфиол, моркови, целина, зеле, и така до напълване на буркана, като продуктите се притискат плътно.

Налива се вода догоре на буркана. Затваря се с капачка и бурканът се обръща надолу с капачката за 12 часа.

5-6 дни бурканът се обръща нагоре и надолу с капачката, до разтваряне на марината. Туршията е трайна дори и по-дълго време да стои отворена.

Виж също колко и защо се слага аспирин в туршията и вреден ли е аспирина в туршиите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
512
412
35
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Отказаха ме тези реклами! Една рецепта не мога да прочета! Прекалили сте!!!!!
16.11.2023 16:32
5
1
Калинка Антова
Калинка Антова
Това с "оребрението на буркана" ме отказа. Какво значи това? До горе?!? Други "ребра" по буркана не виждам....
Отдавна търся царска туршия с мед и заради такива абсурдности се отказвам!!!
08.10.2022 17:52
4
6
1
Покажи всички подкоментари
Василиса Прекрасна
Василиса Прекрасна
Казва се "марината", а не "марина". Съответно, членуваната дума е маринатата.
14.11.2020 13:30
3
6
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Общо 17 лъжици ми се сториха много и меда и захарта.
16.10.2016 09:58
17
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Захарта не е ли много за трилитров буркан?
16.10.2016 00:52
3
1
1
Покажи всички подкоментари
Влади
Влади
Може ли с ябълков оцет, или няма значение дали е винен или ябълков ... аз даже си мисля, че може да се смесят
23.11.2014 15:08
10
3
1
Покажи всички подкоментари
78675
78675
И аз ще я пробвам, мисля, че ще стане добра ... но захарта ми се струва доста ... а какво значи "оребрението на буркана" ?
19.11.2014 16:58
12
7
Soniheni
Soniheni
Здравейте смамо не разбрах колко оцет се слага?
19.11.2014 11:38
1
петър.петров
петър.петров
супер трушия: и много е важна и ракийката!
06.10.2013 10:33
11
1
Снежинка параскевова
Снежинка параскевова
Рецептата е супер, но щом като се слага мед, мисля че захарта е много. Според мен трябват 3 суп.лъж. захар.
27.09.2013 16:27
22
4
1
Покажи всички подкоментари