Начин на приготвяне
Рибата се почиства от хриле, коремни вътрешности и перки. Измива се със студена (или морска) вода и се оставя за кратко да се изцеди от кръвта, докато приготвим саламурата. За целта в голяма тендера с кипяща вода изсипваме едрата сол и разбъркваме, докато се разтопи.
Концентрацията на солта изпробваме със сурово яйце. Щом то изплува с големината на левче, солеността е добра. Рибата се поставя в стъклена йена глаз или емайлирана дълбока тава. Заливаме с изстиналата саламура и оставяме рибата в хладилник за 4-5 часа.
След осоляването я режем на шайби с дебелина 2 см. Краставичките и лимоните режем на тънки шайби.
Има два варианта за приготвянето на тази консерва. Единият е шайбата от рибата да бъде изпечена, а втория - приготвена на пара.
Аз лично предпочитам втория, защото при печене, рибата остава суха, а препечената коричка не позволява сосът да проникне и овкуси месото. На дъното на по-широка тенджера се подреждат лозови пръчици. Рибата се подрежда плътно върху тях и се сипва по малко вода, достигаща до лозовата решетка. Топлинната обработка трае до омекване на шайбите.
В изварения доматен сос се поставят дафинови листа, черен пипер на зърна и малко бахар (съставките са според вкуса ви).
Загрява се на огъня, за да поеме от ароматите. В тиган се сипва растителна мазнина и щом достигне температурата на пържене, поставете коричка стар хляб (стар рибарски трик). По този начин олиото не гранясва, то се използва и за заливане на маринована солена риба. Съставките са ни готови и охладени и е време да ги сглобим в буркани за консервиране.
На дъното на стъкления съд слагаме по лъжица-две доматено пюре. Следва шайба от паламуда, кисели краставички, малко грах и резенче лимон. Подправките са едно листо дафин, 2 бахара и 5-6 зърна черен пипер на буркан. Редуваме доматено пюре и риба.
Накрая завършваме с лъжица от растителната мазнина. Поставяме капачките и стерилизираме консервите два часа от завирането на водата.
Научи също как се прави прясно-осолен паламуд, вкусен паниран паламуд или научи повече за рибата паламуд.
Коментари