Начин на приготвяне
Лесна и бърза вечеря с приятели на чаша бяло вино. Гарантирам за високите ѝ вкусови качества, които ще задоволят изискванията на любителите на паламуда, чийто сезон е късната, хладна есен.
Измиваме паламуда със студена вода. Рибата се почиства от хриле, коремни вътрешности и перки. Най-добре се работи с нея, когато я охладим за 30 минути във фризера. Подсушаваме я добре и с помощта на кухненска ножица срязваме всички перки. Отрязваме главите на 2 см под хрилете. Това важи за паламуда!
Подготвяме я за печене на трахули /шайби/, затова я нарязваме през 2 -2 1/2 см. С показалец избутваме вътрешностите и почистваме от ципата до гръдната кост. Измиваме и подсушаваме рибата отново. От двете риби нарязваме 10 бр. шайби.
Подреждаме трахулите в сух съд (йена тавичка) и ги поръсваме от двете страни с едра сол. Не се притеснявайте за осоляването. Рибата поема толкова, колкото ѝ е нужно. Покриваме съда със среч фолио и го поставяме в хладилник за 1 час.
През това време подготвяме продуктите за маринатата. В стъклена купа смесваме зехтина, сока и кората на лимона и меда. Разбъркваме добре съставките. Прибавяме прясно смления пипер и солта. За приготвянето на тази марината обичам силния и деликатен аромат на девесила. Ако не разполагате с пресен корен от растението, можете да го замените с нарязано на ситно стръкче или 1 ч.л. изсушена подправка.
Потапяме и клонките от естрагона. Поставяме купата в хладилник, за да се слеят вкусовете и обогатят маринатата. След осоляването изваждаме трахулите, изцеждаме отделилата се кървава вода и ги почистваме добре от солта.
Постиламе в тавата хартия за печене. Подреждаме трахулите в съда и ги намазваме обилно с маринатата. За целта използваме клонките от естрагона като четчица. Оставяме рибата да се овкуси на хладно още 40 минути.
Заливаме паламуда по гръцки с бяло вино и поставяме съда в предварително загрята фурна. Печем до готовност. Поднасяме със сезонна салата и картофено пюре.
Съвет: При закупуване на охладена риба, следете за характерните белези, гарантиращи нейното качество - бистри очи, бял корем, ярко червен цвят на хрилете.
Ако използвате замразена риба съществено важно правило за запазване на вкусовите ѝ качества до момента на консумация е правилното ѝ размразяване.