Начин на приготвяне
Накисваме боба от вечерта със студена вода, на сутринта го слагаме на котлона да заври.
Когато започне да образува пяна, се сваля а, водата се изхвърля. Премива се добре и се залива с нова вода. Вари се на умерен огън, заедно с кубчета нарязани моркови и ситно нарязан лук.
Когато е почти готов, (омекнал, но не на каша) се отцежда. Овкусява се със сол и ситно нарязани подправки. Добавя се олио, разбърква се добре.
Чушките се почистват от семената, поръсват се отвътре с малко сол и с малка лъжичка се пълнят с бобената смес. Нареждат се в намаслена тава.
Отгоре се поръсват с малко олио и се сипва малко вода, за да покрие леко дъното.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути, докато омекнат чушките. Сервираме с прясна домашна питка. Постно, но много вкусно!