Ропотамо с бял боб

Ропотамо с бял боб
Снимка: Шеф Желязков - Жечо Танев
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
10
"За зимата човек трябва да се запаси освен с туршия, със салата Ропотамо с боб - чудна рецепта за буркани, възползвайте се"

Необходими Продукти

  • бял боб - 1 кг
  • моркови - 1 кг
  • капия - 2 кг червена
  • грах - 1 буркан
  • кисели краставички - 1 и 1/2 буркан
  • доматено пюре - 2 буркана
  • За маринатата
  • олио - 200 + 100 мл
  • оцет - 100 мл
  • захар - 100 г
  • черен пипер - 1/2 пакетче на зърна
  • бахар - 5 зърна
  • дафинов лист - 2 бр.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Боба накисваме от вечерта в купа с вода, на другия ден го изплакваме и го слагаме в голяма тенджера да се вари. Почистваме и измиваме морковите, режем ги на кубчета и също ги слагаме да се сварят.

Чушките изчистваме от дръжките и семките. Слагаме ги в тава във фурната да се опекат, след което ги изваждаме и ги слагаме в съд с капак да се задушат.

Щом изстинат, ги обелваме и ги режем на кубчета. На кубчета режем и маринованите краставички.

В голям съд или доста дълбока и голяма тава изсипваме отцедените боб и моркови, нарязаните на кубчета печени чушки, мариновани краставички, граха и доматеното пюре. Разбъркваме добре, за да се смесят всички продукти.

След това приготвяме марината от гореизброените за нея продукти. В тенджера на котлона ги слагаме да заврат. След като леко се охладят, ги изсипваме в съда със сместа за чудната бобена салата. Разбъркваме още веднъж цялата тази смес, за да се разпредели на всякъде маринатата.

Така приготвената салата Ропотамо затваряме в предварително измити и подсушени буркани с винтови капачки. Слагаме ги в голяма тенджера, като на дъното поставяме някаква решетка, за да нямат бурканите пряк досег с дъното на тенджерата.

Заливаме ги с вода, като целта е те да се покрият с водата. Върху бурканите със салата също поставяме решетка или капак от по-малка тенджера, който да обхваща всичките буркани.

Притискаме с някаква тежест. Варим ги на котлон или открит огън, както ви е удобно, и с каквото разполагате. След завиране на водата бурканите се варят около 20-25 минути.

Така приготвената в буркани салата Ропотамо с бял боб съхранявайте на тъмно и хладно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Колко буркани излизат от една доза
22.10.2023 22:49