Начин на приготвяне
Боба накисваме от вечерта в купа с вода, на другия ден го изплакваме и го слагаме в голяма тенджера да се вари. Почистваме и измиваме морковите, режем ги на кубчета и също ги слагаме да се сварят.
Чушките изчистваме от дръжките и семките. Слагаме ги в тава във фурната да се опекат, след което ги изваждаме и ги слагаме в съд с капак да се задушат.
Щом изстинат, ги обелваме и ги режем на кубчета. На кубчета режем и маринованите краставички.
В голям съд или доста дълбока и голяма тава изсипваме отцедените боб и моркови, нарязаните на кубчета печени чушки, мариновани краставички, граха и доматеното пюре. Разбъркваме добре, за да се смесят всички продукти.
След това приготвяме марината от гореизброените за нея продукти. В тенджера на котлона ги слагаме да заврат. След като леко се охладят, ги изсипваме в съда със сместа за чудната бобена салата. Разбъркваме още веднъж цялата тази смес, за да се разпредели на всякъде маринатата.
Така приготвената салата Ропотамо затваряме в предварително измити и подсушени буркани с винтови капачки. Слагаме ги в голяма тенджера, като на дъното поставяме някаква решетка, за да нямат бурканите пряк досег с дъното на тенджерата.
Заливаме ги с вода, като целта е те да се покрият с водата. Върху бурканите със салата също поставяме решетка или капак от по-малка тенджера, който да обхваща всичките буркани.
Притискаме с някаква тежест. Варим ги на котлон или открит огън, както ви е удобно, и с каквото разполагате. След завиране на водата бурканите се варят около 20-25 минути.
Така приготвената в буркани салата Ропотамо с бял боб съхранявайте на тъмно и хладно място.
Коментари