Начин на приготвяне
Бял боб около 350- 400 г се накисва в студена вода от вечерта. На другия ден се измива хубаво и се слага в леко подсолена вода, да се вари на слаб огън.
Докато къкри бобът, през това време се почистват два големи стръка праз лук и се нарязват на дребно.
Морковите и червената чушка се измиват и също се режат. В дълбок тиган се капва малко олио и щом загрее, в него се изсипва нарязаният праз лук.
Задушава се и към него се добавят нарязаните моркови и червена чушка, готвят се до омекване.
Когато белият боб заври, се засичат още 20 минути и се маха от котлона. Изцежда се от водата, в която е врял, и се разсипва в гювечета.
Добавят се задушевните зеленчуци и по малко лютеница. Посоляват се и всичко се разбърка хубаво. В купа се разтваря червеният пипер във вряла вода и с нея се залива белият боб, колкото да го покрие хубаво.
Слагат се капачетата на гювечетата и се пъхат във фурната.
Пече се бобът до готовност на 150 °C.
Тази рецепта за бял боб в гювече може да се приготви и в голям гювеч вместо да се разсипва в малки гювечета.