Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пита с праз

Пита с праз

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Пита с праз1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1 бр.
"Само праз? О, не, тази великолепна пита е гарнирана също със сметана, шунка и кашкавал"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г пресято
  • масло - 100 г
  • сол - 1 лъжичка
  • за плънката
  • праз - 500 г
  • сметана - 250 г
  • шунка - 100 г или телешки салама
  • кашкавал - 100 г
  • масло - 50 г
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете от горните продукти + 3 с.л. вода гладко тесто. Оставете го за кратко на студено. През това време задушете нарязания ситно праз в маслото за около 20 минути. От време на време го разбърквайте.

Щом го свалите от котлона и изстине, добавете яйцата, сметаната, накълцаната шунка, настъргания кашкавал, солта, черния пипер и малко индийско орехче.

Разделете тестото на 2 части. В намаслена тавичка разстелете едната част, като я поизтегляте и по стените на тавата. Отгоре сипете плънката и покрийте с втората разтеглена кора, като защипете краищата на долната с горната кора, за да не изтече плънката.

Намажете отгоре с разбит жълтък с малко вода и сложете питата с праз да се пече в предварително загряна фурна на умерена температура за около 30 минути. Питата с праз е еднакво вкусна, и топла и студена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

мими
мими
Пак смехории...ами напишете си киш с праз и шунка и готово...стара селска пита с праз,а в рецептата сметани, шунки и индийско орехче....тези продукти дали ги имаше преди 25 години на село?ш наяето определено нямаше....
12.11.2013 10:52
tedi
tedi
това е тесто за киш, става супер, по принцип))
27.03.2013 11:18
dida
dida
Моля ви, по-малко злоба! Бъдете по-позитивни!
08.11.2012 17:21
Ива
Ива
Изключително неудачна рецепта.Тестото е тежко,мазно и не знам изобщо как може да бъде изтеглено.Та то се рони,къса...Другото:не се посочва размера на тавичката.При мен се наложи да меся допълнително за да покрия така нар."пита".Тавичката ми беше с диаметър около 30 см.Трето:горе в списъка с продукти никъде не са споменати яйца.ТИПИЧНО ПО БЪЛГАРСКИ!!!ЧЕТЕТЕ НЕМСКИ САЙТОВЕ ЗА УСПЕХ В ГОТВЕНЕТО.ТОЧНИ СА!!!
23.10.2012 19:32
1
Васил
Васил
явно колкото искаш 2-3. Аз пробвах с 3. Супер е
11.10.2012 13:47
Pitka
Pitka
Но колко яйца????
10.10.2012 17:31