Начин на приготвяне
Смесва се млякото и водата в купа. Добавя се захарта и маята. Оставя се да се активира за десетина минути.
Замесва се меко тесто заедно с останалите продукти. Оставя се да втаса за час-два.
В малко олио се задушават спанакът, лападът и зеленият лук. Сваля се от котлона и към тях се добавят нарязаните яйца, сиренето и сол на вкус.
Втасалото тесто се разстила с ръце на плота.
Изсипва се плънката и внимателно се загръщат краищата. Обръща се обратно и леко се притиска. Поставя се в намаслена тава. С помощта на паница се очертава центъра.
Нарязва се на 12 парчета. Всяко се взима и обръща нагоре с разреза.
Питката се оставя да втаса, намазва се с жълтък разбит с малко прясно мляко и се пече на 200 градуса около 40 минути.
Пролетната пита е много вкусна!